sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Vaalituloksen oikeellisuus?

Lainaus Wikipedian Suomen vaaleista:

//

Ääntenlaskenta

Eduskunta-, kunnallis- ja europarlamenttivaaleissa tuloksen määräämiseen käytetään d'Hondtin menetelmää. Menetelmä on henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä, jossa äänestetään sekä henkilöä ja puoluetta.[1]

  • 1. vaiheessa lasketaan ryhmittymien (yleensä puolueita) kokonaisäänet
  • 2. vaiheessa ehdokkaat asetetaan ryhmittymän sisällä paremmuusjärjestykseen äänimäärien perusteella
  • 3. vaiheessa ehdokkaille lasketaan vertailuluvut ryhmittymän sisällä: suosituin ehdokas saa vertailuluvukseen ryhmittymän kaikki äänet, seuraava puolet ryhmittymän äänistä, seuraava kolmasosan, seuraava neljäsosan, seuraava viidesosan jne.
  • 4. vaiheessa kaikkien ryhmittymien ehdokkaat asetetaan vertailulukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen ja tästä listasta valitaan vaalipiirin edellyttämä määrä edustajia.
//

Silti väitetään, että maassamme on suora vaalitapa. Korpin ymmärryksen mukaan suora vaalitapa laittaa jokaisen ehdokkaan samaan asemaan ja eniten ääniä saaneet valitaan eduskuntaan. Näin ei siis kuitenkaan ole. Menetelmällä on taipumus suosia suuria puolueita pienten kustannuksella. Samoin kuin puoluetuillakin; suurin puolue saa eniten puoluetukea, vaalibudjettien ollessa huimia, kun taas pienet ja tuoreet puolueet joutuvat miltei hattu kourassa kulkemaan saadakseen edes pientä avustusta toiminnalleen.
Jos maassamme olisi suorat vaalit, jokainen puolue saisi asettaa yhtä monta ehdokasta ja joka ehdokkaalle sama vaalibudjetti, äänet laskettaisiin suoraan eikä puolueiden mukaan. Tästäkös suuret puolueet älähtäisivät, menisi suuret tuet sivu suun ja jäisi enemmistöedustus kaiketi toteutumatta, jolloin suuret puolueet kärsisivät arvovaltatappion.
Myöskin niin kutsuttu puoluekuri kummastuttaa. Miksi edustajan pitäisi vakaumustaan vastaan äänestää asiassa, jossa puolueen ja edustajan näkemykset eivät kohtaakaan? Eikö jokainen edustaja valittu ehdokkaiden joukosta edustamaan omia mielipiteitään? Myöskin äänestäjien mielipiteitä, sillä perusteella järkevät kansalaiset edustajansa valitsevat. Vai onko sittenkin näin, että ihmiset äänestävät tieten tahtoen puhuvia päitä eduskuntaan? Tarkkana vaaleissa, kuppeihin on kustu ja pulliin paskottu.
Puutaheinää puhuvat, roviolle joutavat!

1 kommentti:

  1. Pressan vaalissa vain YLEN-äänestysprosentteja sanottiin olevan,ei minkäänlaista äänten tulosta ehdokkaille,ei,sitten minkäänlaista LAILLISTA TULOSTA ÄÄNTEN JAKAUTUMISESTA,,VALE ÄÄNITULOS,TÄYDELLINEN RÖTÖSTELY..

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista.