torstai 5. maaliskuuta 2009

Työvoiman palvelukeskus?

Kyseinen palvelulaitos lienee luultavasti länsimaisittain ainoa laatuaan.
Asiakkaina pääasiassa pitkäaikaistyöttömät ja vaikeasti työllistettävät.
Hienoin termein palvelujaan mainostavat, on sosiaalivirasto, työvoimatoimisto ja KELA edustettuina palvelujaan tarjoamassa. Kuinka se sitten toimii?
Kaikissa lähettämissään posteissa lukevat ko. instanssien nimet, selvästi logoin varustettuina. On toimipaikkojen osoitteet ja puhelin- ym. numerot, muttei vastuuhenkilöiden (pomojen) tietoja, LY-tunnuksia tms., mitä yleensä kaikilta yrityksiltä (myös valtionyrityksiltä) vaaditaan. Vaan toiminnan laillisuus mietityttää...

Ko. palvelulaitoksella on valtuudet uhata ja toteuttaa sanktioita, mikäli asiakas (uhri) ei suostu "yhteistyöhön". Syyksi kelpaavat kaikki kuviteltavissa olevat. Esim: Sovittu aika, menet paikalle, mutta työntekijä ei ole paikalla (voi olla sairaana tms.), odotat aikasi ja poistut. Seuraus: Karenssia. Työntekijä (tai palvelukeskus) ei ilmoittanut esteestä asiakkaalle, asiakas sai silti karenssin. Tämä on arkipäivää. "Asiakkaan" on silti AINA ilmoitettava, mikäli on esteitä saapua sovittuna aikana paikalle. Milläs työtön ilmoittaa, jos ei ole lippua, puheaikaa, eikä niitä puhelinautomaattejakaan joka kadunkulmassa enää ole, saati sitten lantteja, joilla soitella ja jonotella paikallisverkkomaksulla tovin jos toisenkin saamatta vastausta.

Kuinkas sitten nivoutuvat nämä palvelut yhteen utopistisessa hankkeessamme? Hienosti, voit kysyä KELAN tietosi, sosiaaliturvatietosi ja kuunnella saarnoja kuntouttavasta työtoiminnasta. Käytännön asioita ei kyseisessä paikassa hoideta, sillä se on asiakkaan tehtävä hoitaa juoksevat asiat. Et voi jättää sinne KELA-hakemuksia tms. Oikeus käydä siellä kontrollissa silti joka kuukausi. Omalla kustannuksella, vaikka kausikortti syö yli 10% työttömän tuloista. Työvoimatoimistossa ei sentään tarvitse rampata. Enemmänkin mieleen tulee holhoustyötoimisto, jossa holhoojat pistävät holhokkinsa ilmaistöihin, jotta pysyvät poissa pahanteosta. (Kuvaa hyvin nykyisen politiikkamme mentaliteettiä)

Korulauseissa livahteli myöskin terveystarkastus, joka suoritettaisiin ennen "työn" alkua. Sellaista ei vieläkään ole allekirjoittaneelle suoritettu. (Olen ollut jo kaksi vuotta uhrina, myös työllisyystoimenpiteiden osalta) Tänään (05032009) oli aika kello 14.00 kyseiseen tapahtumaan, mutta odottelin aivan turhaan kolme varttia, jolloin kyllästyin odottamiseen ja lähdin pois hiestyneenä. Olisiko minulla oikeus vaatia ko. instanssilta sanktioita, sillä vaivauduin paikalle turhaan lipuntarkastajien uhan väijyessä ylläni? Tuskin. Korvauksiin? Paskat. Sanktiot saan kuitenkin.

Laillisuuden puolesta hieman mietityttää tämä työvoiman hyväksikäyttö. Ihminen on ajettu ko. palvelulaitoksen uhriksi, käytännössä. Yleviä sanoja kuntouttavasta työtoiminnasta, todellisuudessa hyväksikäyttöä. Ihmiset laitetaan tuottavaan työhön kuntoutuksen tai harjoittelun nimissä tekemään samaa kuin palkatut työntekijät, naurettavalla 8€ päivärahalla, jolla ei kohta edes vessapaperia osta, jolla saisi ylevät palvelukeskuspaskapuheen roiskeet naamaltaan pyyhittyä.
Se perkeleen neropatti joka tämän takana on, voisi itse kokeilla ihan ilokseen, loppuelämänsä ajan juosta turhaan joka helvetin kuukausi kyykytettävänä.
Tässä maassa mennään perse edellä puuhun ja pudotus on julma. Kasataan kiviä ja nauloja alle, jottei tule turhan pehmeä lasku!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentoinnista.