lauantai 23. helmikuuta 2013

Kyseenalaista säästöä eli Kohteleeko yhteiskunta omaishoitajaa reilusti?

"Kohteleeko yhteiskunta omaishoitajaa reilusti? Jokainen omaishoidettava säästää kunnille 30 000 - 50 000 euroa joka vuosi, mutta keskimääräinen omaishoidontuki on vain 416 €/kk (miinus verot). Se on vähemmän kuin toimeentulotuen perusosa! Esim. vuonna 2010 tukimaksuja maksetiin vuodessa noin 155 miljoonaa euroa eli noin 5 000 euroa per omaishoitaja vuodessa. Jos kaikki laitoshoidon tarpeessa olevat olisivat laitoksissa, lasku olisi silloin 1,2 miljardia euroa vuodessa. Arviolta yli 10.000 laitospaikkaa jää vuosittain vapaaksi omaishoitajien työpanoksen ansiosta. Omaishoidon on arvioitu tuottavan kustannussäästöä jopa noin 2 miljardia euroa vuositasolla. Omaishoidon kustannukset ovat vain kuudesosa laitoshoidon kustannuksista. Hoito vaatii kokoaikaista läsnäoloa. Työaika on siis 24 tuntia vuorokaudessa eli kolme 7,5 tunnin työvuoroa ja sen lisäksi puolitoista tuntia ylityötä. Omaishoitaja tekee siis viikossa enemmän työvuoroja kuin normaali palkansaaja kuukaudessa. Työ on hyvin stressaavaa. Jos omaishoitaja velvoitetaan hoitamaan läheistään ympäri vuorokauden 300 euron palkkiolla, on kohtuus ylitetty. Palkkion tulee olla vähintään yhtä suuri kuin Suomessa yleisesti maksettava vähimmäispalkka eli 5,55 euroa tunnilta. Jos lasketaan, että omaishoitajan tulisi saada nukkua vähintään 8 tuntia keskeytyksettä, jää työaikaa vuorokaudessa silti 16 tuntia. Nyt jos lähdetään laskemaan näistä tunneista syntyvää kuukausipalkkaa minimipalkan mukaan, tekisi se 2464 euroa. Aika kaukana ollaan siis tuon nykyisen palkkiojärjestelmän kanssa. Ja jos kunnalta sattuu loppumaan määrärahat vaikka kesäkuussa, ei omaishoitaja saa loppuvuonna latiakaan. Kunnan taloustilanteen ollessa heikompi, säästää kunnat omaishoitajien kustannuksella supistaen siihen suunnattuja määrärahoja. Kunnat kun nimittäin eivät ole velvoitettuja maksamaan omaishoidosta. Omaishoidon tuki ei olekaan mikään varma tulonlähde, jonka varaan voi laskea." ----- Kyseinen teksti ei ole omaani, mutta faktat ovat helposti tarkistettavissa. Jos yhteiskunta haluaisi todellakin säästää, niin maksamalla omaishoitajille edes kulut kattavaa korvausta kotihoidosta. Omaishoito on työtä 24/7 vailla viikonloppuvapaita tai muita lakisääteisiä etuuksia. Omaishoitaja ei saa ikälisiä tai TES:n mukaista palkkaa, ainoastaan pienen "korvauksen", josta maksetaan vero. Sillä summalla, jota omaishoitajille maksetaan kuukaudessa, olisi hoidettava puoli vuorokautta laitoksessa, ilman hoitoa ja ruokaa laiminlyötynä kauhtuneena ja kiusallisenas seinäruusuna. Näin meillä hyvinvointivaltiossa. Eduskunta laitoshoitoon ja heti! Tähän lopuksi vielä liitän täysistunnon pöytäkirjan (Laki omaishoidon tuesta annetun lain 9 §:n muuttamisesta. Lakialoite)

1 kommentti:

  1. Kiitos, kun tartuit tähänkin epäkohtaan. Me omaishoitajat teemme tätä raskasta työtä vuorokaudesta ja vuodesta toiseen, eikä sitä mielletä työksi. Omaishoitajan korvaus kun on palkkio eikä palkka, ja silti maksamme veroja tästä pienestä korvauksesta samalla veroprosentilla, kuin jos saisimme palkkatuloja.

    Omaishoitajat eivät voi myöskään sairastaa. Omalla kohdallani on ensimmäistä kertaa tulossa tilanne, jossa joudun mahdollisesti käden leikkaukseen, jonka jälkeen en saa käyttää kättä kuukauteen yhtikäs mihinkään.
    Kun kysyin vanhusten huollolta, että onko mahdollista saada jotain apua kotiin isälleni sekä minulle mm. ruoa laittoon, niin vastaus oli, että kunnalta ei mitään tukea tule, vaan minun täytyy valjastaa isäni pitämään kattilan reunasta kiinni kun itse yritän sekoittaa sapuskaa yhdellä kädellä.

    Jos jään sairaslomalle, niin omaishoitajille maksetaan viikon ajalta tukea ja sen jälkeen mitään palkkiota ei tule, joten omaishoitaja ei voi jäädä sairaslomalle käytännössä koskaan.
    Jos et pysty hoitamaan, niin sinulle ei maksetakkaan ja kuitenkaan mitään tukea et saa normaaleihin päivittäisiin talousasioihin. Mistä se ruoka tulee jollei voi ajaa autoa ja käydä kaupassa? Kuka imuroi? Kuka avaa säilykepurkit kattilaan, kun isä ei muista kuinka purkinavaajaa käytetään?

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista.